2023 Yazılım Trendleri

01.08.2023

Yazar: Fazıl Deniz IŞIKDEMİR

2023 Yılı ve Sonrasında 10 Teknoloji Trendi

Covid-19 Dünya genelinde birçok kişi ve işletmeyi olumsuz etkilerken diğer yandan önemli gelişmeler sağladı. Bu gelişmeler dijitalleşme sürecine direkt katkı sağlarken önemli ölçüde hız kazandırdı. Gelin makalemizin devamında nedir bu teknolojik trendler bunları inceleyelim.

İşletmeler ve şirketler bu dijitalleşme sürecinden oldukça memnun görünüyor. Bu süreci benimseyen, ayak uyduran ve hazırlıklarını yapan şirketler ayakta kalmaya devam edip varlığını sürdürüyor. Öyle ki bu dijital geçiş süreci bir çok fırsatı da beraberinde getiriyor. Yeni pazarlar, yeni iş kolları ve yeni müşteriler bunların başında geliyor.

1. Blockchain

Merkezi olmayan veri kayıt defteri, son zamanlarda adı Bitcoin ile eşleşmiş olsa da Blockchain yapısı bunlardan çok daha fazlası. Küresel bir ağ yapısı olan Blockchain; merkezi olmayan, şeffaflık sağlayan ve son derece güvenli olan bir veri paylaşım ağı. Günümüzde işletmeler iş stratejileri geliştirmek için Blockchain ağlarını kullanıyor. Kripto para birimleri dışında sağlık, tedarik zinciri ve lojistik, reklamcılık gibi alanlarda da faaliyet gösteriyor.

2. Yapay Zeka

Yıllardır insanoğlunun hayali ve ütopik bir projesi gibi olan Yapay Zeka Teknoljisi Open AI'nin Chat GTP'yi duyurmasıyla gerçek olmaya çok yaklaştı gibi. Son yıllarda hayatımızın belirli noktalarında yapay zekalarla epey etkileşim kuruyoruz. Sesli asistanlar, Navigasyon sistemleri, Online randevu sistemleri, Yazı tabanlı sohbet uygulamaları gibi alanlarda sıklıkla kullanılsa da her gün kullanım alanları genişliyor. Bu durum sektörde yeni bir alan açıyor ve insan gücüne ihtiyaç duyuluyor.

3. Siber Güvenlik:

Teknolojik bir gelişme gibi görünmese de Siber Güvenlik oldukça önemli bir teknoloji alanı ve son yıllarda hızlı yükselişini sürdürüyor. İşletmeler verilerini korumak için her ne kadar sıkı önlemler alsa da, hackerlar hiç bir zaman rahat durmuyor. Bu da işletmelerin siber güvenlik için oluşturduğu bütçeyi arttırmaya ve yeni uzmanlar istihdam etmeye zorluyor. Teknoloji geliştikçe siber güvenlik uzmanlığının da önemi artıyor.

4. Arttırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik

Yakın zamanda Apple tarafından tanıtımı yapılan Vision PRO ile birlikte tekrar gündeme gelen VR (Virtual Reality) ve AR (Augmented Reality) giyilebilen cihazlar tekrar trend olma yolunda. Oyun sektöründe oldukça popüler olan bu teknolojiler, şimdilerde bir eşyayı almadan evde nasıl durduğuna, kıyafetlerinizi daha satın almadan üzerinizde nasıl durduğuna kadar bakılabiliyor. Vision PRO ile birlikte VR ve AR eğlence sektöründen çıkıp iş dünyasına daha da önemlisi hayatın içine adım atacak gibi görünüyor.

5. Bulut Teknolojileri

Firmaların ve işletmelerin dijitalleşme sürecinde en çok ihtiyaçlarını karşılayan çözümlerin başında bulut teknolojileri yer alıyor. Firmalar topluca ürün almak yerine bulut teknolojilerden ihtiyaçları kadar ürün satın alıp maliyetlerini düşürerek aynı zamanda hız kazanıyorlar. Bunlardan bazıları veri depoları olan bulut veritabanları. Web site ve uygulamalara hız kazandıran CDN çözümleri. Anlık veri paylaşımı ve haberleşmeyi sağlayan API sistemleri. Aynı zamanda firmalar bulut sistemleri kullanarak veri güvenliğini de sağlamayı amaçlıyorlar.

6. Big Data

Her dakika yanımızdan ayırmadığımız telefonlarımız, yayın platformlarından izlediğimiz videolar, paylaştığımız sosyal medya etkileşimleri. Günümüzde her dakikamız bizimle etkileşime geçen teknolojik cihazlarla dolu ve bunlar birer veri deposu haline gelmiş durumda. Milyonlarca insandan biriken milyarlarca veri her saniye artmaya devam ediyor. Bu büyük veriler, işletmelerin daha iyi hizmet sunabilmek için anlamlı bilgi ve içgörüye dönüştürülmeyi bekleyen verilerdir. bu kaynak ileride daha fazla sektör tarafından daha da yaygın olarak kullanılmaya devam edecektir.

7. 5G ve Geniş Bant Ağı

Daha hızlı ve daha kararlı bir internet. 2G, 3G, 4G, derken şimdilerde 5G'yi bekliyoruz. 5G demek sadece hızlı internet veya kopmayan bağlantı demek değil. 3G ile hayatımıza görüntülü görüşmeler dahil oldu ve bir çok kişinin hayatını değiştirdi. 4G ile Video Streamer ve online kurs gibi film platformlarında da artış oldu. Şimdilerde ise 5G ile beraber çok daha farklı bir gereksinim olan VR, AR ve Meta dünya gibi alanlarla beraber Web3 teknolojisine de geçiş yapabileceğiz denebilir.

8. Yüz Tanıma

Sosyal medyaya eklenmiş olan bir fotoğrafımızdan o anki duygu çıkarımlarımız yapılabliyor. Yüz tanıma teknolojisiyle telefonlarımızın kilitlerini de açabiliyoruz. İleride bu teknolojiyle beraber önemli binalara giriş işlemleri, resmi daire işlemleri ve hatta ATM kullanım işlemleri bile kolaylaşmaya devam edecek. Son yıllarda yüz tanıma teknolojisini kullanan ve geliştirme sürecine katkı sağlayan şirketlerin sayısında oldukça artış var.

9. Otomasyon

Bir işletmenin güçlü yapıya sahip olması yönetimden başlayıp, ürün geliştirme, üretme ve dağıtımına kadar planlı, öngörülebilir ve raporlanabilir bir sistem oluşturmaya dayanıyor. Otomasyon sistem modeli, üretim bantlarını çoktan geçti. Şirket içi işleyişin otomasyona bağlanması, çalışanların iş takibini yapabilmesi, raporlanabilmesi, ürünlerin kontrolü ve daha pek çok alanda otomasyon sistem kurulması firmanın maliyetlerini düşürdüğü gibi zamandan tasarruf etmesine de olanak tanıyor.

10. Nesnelerin İnterneti

Fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Bizler hali hazırda cep telefonlarımızla, bilgisayarlarımızla ve diğer bir çok elektronik ve akıllı cihazlarla etkileşim kuruyoruz. İşte Nesnelerin İnterneti'yle beraber artık makineler de birbirleri ile iletişim kurabilecekler. Beraber eş zamanlı çalışan makineler işleri kolaylaştırmada ve zaman tasarrufu sağlamada önemli rol oynuyuor.

Kararlarınıza Saygı Duyuyoruz.Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için bazı çerezleri kullanıyoruz. Bu çerezlerin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını Gizlilik Politakası altında bulabilirsiniz.